MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie...
fot. pixabay.com/silviarita

Sezon na czarny bez trwa. Kwiaty zbierzesz jeszcze w czerwcu! Baldachy wykorzystasz w kuchni. Nalewka? Syrop? A może dżem?

Syrop z czarnego bzu

Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie syropu. Kwiaty czarnego bzu dobrze zbierać rano, gdy najmocniej pachną. Na litr wody sprawdzi się 15-20 gałązek pełnych kwiatostanów. Przed gotowaniem odetnij łodyżki. Dodaj 4 szklanki cukru i sok z cytryny. Zgęstniałą mieszankę odstaw do wystygnięcia, a następnie na kilka dni wsadź do lodówki. Po tym czasie przecedź syrop i umieść w ciemnym miejscu.

Zobacz również

Polscy siatkarze cenią sobie brąz Ligi Narodów i czekają na ostateczną kadrę na Paryż

Polscy siatkarze cenią sobie brąz Ligi Narodów i czekają na ostateczną kadrę na Paryż

Festyn rodzinny we Wróżewach. Atrakcji nie brakowało!

Festyn rodzinny we Wróżewach. Atrakcji nie brakowało!

Polecamy

Ważny składnik dla diabetyków. Może pomóc regulować cukrzycę

NOWE FAKTY
Ważny składnik dla diabetyków. Może pomóc regulować cukrzycę

Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Nie żyje 1 osoba. Winna Salmonella

O TYM SIĘ MÓWI
Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Nie żyje 1 osoba. Winna Salmonella

Zimą wyjadam tę sałatkę prosto ze słoika. Najlepsza do mięsa zamiast surówki

Zimą wyjadam tę sałatkę prosto ze słoika. Najlepsza do mięsa zamiast surówki