MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych...
fot. tookapic/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Kiełki jako źródło zatruć pokarmowych

Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych związków, ale produkt ten należy do najbardziej nietrwałych – właściwie powinno się spożywać je w ciągu 2-3 dni od otrzymania. Trudno zadbać o to, kupując ten produkt w sklepie. Dlatego zawartość opakowania należy dokładnie obejrzeć i zużyć w całości najlepiej tego samego dnia.

W razie wątpliwości kiełki warto poddać obróbce kulinarnej, np. dodając do dania przyrządzanego na patelni. A najbezpieczniej hodować je w odpowiednich warunkach w domu.

Zobacz również

Michał Kwiatkowski chce się znowu pokazać w najważniejszym kolarskim wyścigu świata

Michał Kwiatkowski chce się znowu pokazać w najważniejszym kolarskim wyścigu świata

80. Rajd Polski. Miko Marczyk i Szymon Gospodarczyk zwyciężają w swojej klasie

80. Rajd Polski. Miko Marczyk i Szymon Gospodarczyk zwyciężają w swojej klasie

Polecamy

Noszą męską bieliznę? Gessler, Krzan i Lewandowska sięgnęły po nowy trend

Noszą męską bieliznę? Gessler, Krzan i Lewandowska sięgnęły po nowy trend

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich

Jesteś ciekawy ile kosztują najdroższe hotele w Polsce na weekend? Sprawdź

Jesteś ciekawy ile kosztują najdroższe hotele w Polsce na weekend? Sprawdź