MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku grzybów mówimy raczej o zatruciach zawartymi w...
fot. CandaceHunter/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie grzybami

W przypadku grzybów mówimy raczej o zatruciach zawartymi w nich substancjami, m.in. w przypadku pomylenia gatunku niejadalnego z jadalnym (nie mówiąc już o tym trującym).

Przyczyną przykrych i niebezpiecznych dolegliwości bywa też jednak spożycie osobników starych i zepsutych, m.in. źle przechowywanych. Dlatego warto wybierać grzyby leśne ze sprawdzonego źródła i tak, jak w przypadku tych hodowlanych, zwracać baczną uwagę na ich świeżość. Nieocenioną wskazówkę może dać tutaj nos – kapeluszniki powinny mieć swoisty, przyjemny zapach, bez żadnych nieprzyjemnych nut.

Zobacz również

Nowy komendant międzychodzkich policjantów. Odbyło się jego powołanie

Nowy komendant międzychodzkich policjantów. Odbyło się jego powołanie

Deblowa porażka Karoliny Piter na Wimbledonie

Deblowa porażka Karoliny Piter na Wimbledonie

Polecamy

Czy papryka chili może zabić? Zobacz wyniki naszego śledztwa

TYLKO U NAS
Czy papryka chili może zabić? Zobacz wyniki naszego śledztwa

Chrupiące kotlety z bobu. Tak pysznych jeszcze nie jadłeś

Chrupiące kotlety z bobu. Tak pysznych jeszcze nie jadłeś

Pyszne i chrupiące koreczki. Najlepsze na imprezę, grilla i do kanapek

Pyszne i chrupiące koreczki. Najlepsze na imprezę, grilla i do kanapek