3 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kalafior to źródło przeciwutleniaczy m.in. glukozynolany i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/40/ec/645e460f17859_o_large.jpg)
fot. thraniwen/Pixabay
To dzieje się z Twoim organizmem, kiedy jesz kalafiora. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Pomaga w odchudzaniu i pracy mózgu
Spożywanie kalafiora może obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Kalafior to źródło przeciwutleniaczy m.in. glukozynolany i izotiocyjaniany, które spowalniają wzrost komórek nowotworowych. Znajdziemy w nim także duże ilości witaminy C, która także wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto zawiera sulforafan, który jak pokazują badania, może wspomagać ochronę przed rakiem okrężnicy i prostaty.